Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerjiye olan ihtiyaç artmıştır. Bu ihtiyaç artışı ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi anlaşılmış ve bu kaynaklardan faydalanabilmek için çeşitli sistemler geliştirilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanabilmek için pek çok farklı sistem geliştirilmiş olsa dahi baktığımızda en yaygın olarak kullanılan sistemler “Güneş Panelleri” olarak bilinir. Güneş panelleri, başta ev ve iş yerleri olmak üzere pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Güneş panelleri ile güneş ışınlarının taşıdığı enerji, elektrik enerjisine dönüştürülebilmektedir. Elde edilen elektrik enerjisini ise günlük hayatımızdaki teknolojik ürünlerde kullanabiliyoruz. Güneş panellerinin başta çevre dostu olması gibi pek çok farklı avantajı vardır. Ancak güneş panellerinden istenilen verim alınabilmesi ve uzun süreli kullanılabilmesi için “Güneş Paneli Temizliği” adı verilen bir işlem uygulanmalıdır. 

Bu yazımızda sizler için Güneş Paneli Temizliği Nedir, Güneş Panellerimi Neden Temizletmeliyim, Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır ve Güneş Paneli Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Güneş Panellerinin Kirlenme Nedenlerinden ve Robsys Temizlik Robotlarıyla Güneş Paneli Temizliğinden bahsedeceğiz.

Güneş Paneli Temizliği Nedir?

Güneş panellerinin verimini etkileyen farklı faktörler vardır. Bu faktörlerden biri de “Güneş Paneli Temizliği” olarak bilinir. Güneş paneli temizliği, güneş panellerinin verimini ve ömrünü artırmak için çeşitli yöntemler ile temizlenmesi işlemidir.

Güneş paneli temizliği ile sistemin verimi geçen yıllara rağmen üst düzeyde tutulur ve kullanım ömrü ortalama bir düzeyde ya da ortalamanın üzerinde olur. Güneş paneli temizliği ile panellerin üzerindeki çeşitli kirler, sisteme zarar vermeyecek şekilde temizlenmelidir. Bu yüzden güneş paneli temizlenirken, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunur.

“Güneş paneli temizliği yaparken nelere dikkat edilmelidir?” sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz…

Güneş Panellerinin Kirlenme Nedenleri

Güneş panellerinin kirlenmesine neden olan birbirinden farklı pek çok neden vardır. Güneş panellerinin kirlenme nedenlerinden bazıları şu şekildedir;

  • Tarım arazilerinde ve deniz kenarlarında bulunan besi ve tavuk çiftlikleri gibi hayvan kümeslerine yakın yerlerde tuz ve amonyak izlerinin oluşması
  • Uygun olmayan temizlik malzemeleri ve deneyimsiz personel ile yapılan temizlik sonucunda oluşan çatlama, kırılma ya da korozyon durumları
  • Kuş pisliklerinin güneş panellerinin üstüne düşmesi
  • Yüksek nem ve yüksek sıcaklık sonucu oluşan çeşitli kalıntı ve kirler
  • Börtü, böcek ya da sinek gibi çeşitli hayvanların güneş panellerinin üzerinde ölmesi sonucu oluşan kalıntılar
  • Güneş panelinin etrafında tarımsal ilaçlama yapılan bir alan varsa, tarımsal ilaçlama tozları
  • İklimlendirme, ısıtma ve soğutma gibi çeşitli işlemler sonucu oluşan is ve kurum
  • Stabilize yollarının (ana yapısı sertleştirilmiş toprak zemin olan yol türü) tozu ve araçların oluşturduğu egzoz gazları
  • Sanayi bölgelerindeki fabrikaların bacalarından çıkan zararlı gazların sonucunda oluşan is ve kurum
  • Ağaçlardan dökülen polen ve çeşitli çiçek tozlarının güneş panellerinin üzerine yapışması
  • Rüzgarla birlikte taşınan tozlar sonucu oluşan kuru ve yaş toz çökmeleri
  • Temizleme işleminde şebeke ya da taşıma su kullanılması gibi yanlış temizleme sonucu oluşan kireç ve kireç izleri
  • Ağaçların yapraklarından, tohumlarından, iğnelerinden, reçinelerinden ve organik salgılarından kaynaklanan kalıntı ya da izler

Güneş panellerinin bunlar gibi pek çok farklı nedeni vardır. Kısaca güneş panelinin bulunduğu ortamdaki çevre koşullarına göre güneş panelinin kirlenme nedeni değişiklik göstermektedir.

Güneş paneli temizlik işleminde genellikle saf su ya da bazı alkollü temizleyiciler kullanılmaktadır. Alkollü temizleyiciler genel olarak kış mevsimlerinde panellerin üzerinde donma olayının yaşanmama için tercih edilir. Ancak alkol bazlı temizleyiciler su lekesi bırakarak, panelin verimini azaltabilir. Bu yüzden donma olayı yaşanma riski yoksa çoğu zaman saf su tercih edilir.

Deiyonize edilmiş saf su, güneş panelleri üzerinde leke bırakmaz. Bu sayede güneş paneli temizliği ile verimlilik artırılmış olur. Ayrıca saf su yalıtkan olduğu için elektrik çarpma riskinin önüne geçilmiş olur ve korozyon riski engellenmiş olur. 

Ayrıca güneş paneli temizliği esnasında sert olmayan solar bezler kullanılmalıdır. Eğer solar bez bulamıyorsanız, yumuşak bir bulaşık süngeri ya da yumuşak fırçalar kullanılabilir. Aynı şekilde temizlik esnasında yüksek basınçlı sıvı kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü yüksek basınç, mikro çatlaklar oluşabilir.

Güneş Paneli Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş paneli temizliği, sistemin verimliliği ve kullanım ömrü için oldukça önemli olduğunu belirtmiştik. Ancak güneş paneli temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat edilmez, sisteme bilerek ya da farkında olmadan bir zarar verilirse yapılan temizliğin pek bir önemi kalmaz. Bu yüzden güneş paneli temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Güneş paneli temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları şu şekildedir;

  • Güneş panelleri temizliğinde dikkat edilmesi gereken hususların en önemlisi can güvenliğinizdir. Güneş panelleri genellikle çatı gibi yüksek alanlarda bulunur, bu yüzden temizleme işlemini yaparken düşme tehlikesine karşı can güvenliğinizden emin olmalısınız. Can güvenliğini etkileyen bir başka unsur ise elektrik enerjisidir. Güneş panellerinde elektrik enerjisi üretildiği için güneş panellerinin temizliği esnasında yüksek gerilime maruz kalmamak için yalıtkan eldivenler ve deiyonize edilmiş saf su kullanılmalıdır. Böylece can güvenliği sağlanmış olur.
  • Güneş panellerinin temizliği esnasında kesinlikle panel üzerine basılmamalıdır. Çünkü ağırlığınızdan dolayı panelde görülen ya da görülmeyen çatlaklar oluşabilir. Bu durum panelin çalışmasını olumsuz yönde etkilediği gibi aynı zamanda çatlaklara sızan yağmur suyu ya da temizlik esnasında kullanılan sıvılar nedeniyle elektrik çarpması gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Güneş panellerinin temizliği işleminde kesinlikle deterjan gibi kimyasal içerikli ürünler kullanılmamalıdır. 
  • Güneş paneli temizlik işlemi, panellerin sıcak olmadığı akşam ya da sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır. Bu saatlerde paneller sıcak olmayacağı için temizleme işlemi çok daha kolay bir şekilde yapılabilir.
  • Panel temizliği her mevsim başlangıcında ve düzenli aralıklar ile yapılmalıdır. Temizlik esnasında özel solar fırçalar kullanılmalıdır. 
  • Güneş paneli temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise temizleme suyunun sıcaklığı ile panelin sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır. Yani güneş panelinin üzerine soğuk su dökülmemelidir. Soğuk su dökülmesi halinde termal şok yaşanabilir ve paneller kullanılamaz bir hale gelebilir. 

Güneş panellerinin temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken bunlar gibi pek çok husus vardır. Bu örneklerden de anlaşılabileceği üzere güneş paneli temizliği yapmak, sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Bu yüzden sağlıklı bir güneş paneli temizliği yapmak istiyorsanız, alanında uzman çalışanlara sahip olan bir firma ile görüşebilir ya da güneş paneli temizlik işleminizi firmaya yaptırabilirsiniz.

Robsys Temizlik Robotlarıyla Panel Temizliği

Güneş paneli temizliği yazımızda bahsettiğimiz şekilde gerçekleştirilebildiği gibi aynı zamanda temizlik robotlarıyla da gerçekleştirilebilir. Robsys olarak güneş panelleri temizliği için üretip, geliştirdiğimiz temizlik robotlarımızla hizmetinizdeyiz. Ancak, “Neden Robotlarla Temizlenmeli?” sorusunu sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabını şu şekilde verebiliriz;

  • İnsan Güvenliği
  • Panel Güvenliği
  • Enerji Sürekliliği

Robsys olarak güneş paneli temizlenmesinde robotik çözümler üzerine 10 yıldır çalışıyoruz. Patentli üretim olan temizlik robotlarımız ile güneş panellerinizde enerji verimliliğini ve kullanım ömrünü artırıyoruz. Böylece daha iyi bir gelecek için enerjide sürekliliğe katkı sağlıyoruz. Ayrıca robotlarımızın kullanımı ve kurulumu kolaydır, uzun ömürlüdür, satış sonrasında servis imkanımız son derece hızlıdır ve uzaktan destekle problem çözülemiyorsa 72 saat içinde servis sağlayabiliyoruz.

İlginizi çekebilir: Güneş Panellerini Neden Temizlik Robotlarıyla Temizletmeliyim?

Bu bağlamda Robsys olarak üretmiş olduğumuz güneş paneli temizliği robotlarımızı 3 farklı seride sizlere tanıtabiliriz. Robsys olarak güneş panellerinin temizliği için üretmiş olduğu temizlik robotlarımızın serileri şu şekildedir;

  • RTM Serisi: RTM Serisi temizlik robotlarımız geliştirdiğimiz son ürünümüzdür. RTM Serisi temizlik robotlarımızla güneş paneli temizlik işleminizi uzaktan kumanda aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. RTM Serisi ürünlerimiz günlük 1 – 3 MW temizlik kapasitesi, 2 adet çift yönlü fırça sistemi, bataryalı ve elektrikli model seçenekleriyle zemin, çatı ve tüm projelere uygun olarak kullanılabilmektedir. 

RTM Serisi ürünlerimiz 40 – 59 kg arasında ağırlığa, paneller arası boşluklardan geçebilme, cam düzeyi çizmeyen 1.sınıf fırçalara, akülü ve aynı zamanda kablolu kullanım, robot teknolojisi akıllı sistemler, sulu ve susuz çalışma özelliklerine sahiptir.

  • YTM Serisi: YTM Serisi temizlik robotlarımız projelere ve kurumlara göre üretilmiştir. YTM Serisi cihazlarımız, belirtilen güneş panellerinin dizilim ve ölçülerine göre tasarlanmaktadır. YTM Serisi cihazlarımız oldukça dayanaklıdır ve günlük 2 – 6 MW temizlik kapasitesine sahiptir. 

YTM Serisi ürünlerimiz farklı ölçülerde projeye özel olarak üretilir, uzaktan kumanda kontrol paneline, sulu ve susuz çalışma özelliğine, cam yüzeyi çizmeyen 1.sınıf fırçaya, dakikada 12 – 16 metre arasında hıza ve 80 – 120 kg arasında ağırlığa sahiptir.

  • DTM Serisi: DTM Serisi temizlik robotlarımız çatı ve yüksek alanlarda kullanılan güneş panellerinde daha çok tercih edilmektedir. DTM Serisi ürünlerimiz dikey çalışma sistemine sahip olduğu için piyasadaki tüm güneş panelleri ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. 

DTM Serisi ürünlerimiz akülü ve elektrikli model seçeneğine, sulu ve susuz çalışma özelliğine, saf su ile entegre kompakt sisteme ve 70 – 105 kg arasında ağırlığa sahiptir.

Görüldüğü üzere Robsys olarak müşterilerimiz için her güneş paneli için bir temizlik robotuna sahibiz. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Ayrıca yazımızda kullandığımız MW birimini daha iyi açıklamak gerekirse; Manuel temizlikte 4 kişi, 4 günde ancak 1 MW değerinde temizlik yapabilmektedir. Buradan da anlaşılabileceği üzere güneş paneli temizlik robotlarımız, standart temizlemeye göre oldukça avantajlıdır.

Bu yazımızda sizler için Güneş Paneli Temizliği Nedir, Güneş Panellerimi Neden Temizletmeliyim, Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır ve Güneş Paneli Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir sorularına cevap verdik. Ayrıca Güneş Panellerinin Kirlenme Nedenlerinden ve Robsys Temizlik Robotlarıyla Güneş Paneli Temizliğinden bahsettik.

Robsys ekibi olarak GES santrallerindeki enerji verimliliğini arttırmak için sürdürülebilirliği sağlayan otomasyon temizlik robotları üzerine çalışmalar yapmaktayız. Güneş paneli temizliği için Robsys patentli ürünlerini tercih etmek istiyorsanız “+90 216 206 00 96” nolu numaradan bizi arayabilir, iletişim sayfasındaki formu doldurarak veya “info@rob-sys.com” adresinden taleplerinizi bize iletebilirsiniz. 

Hazırlayan: Batuhan Mert LAÇİNKAYA
Sorularınız için: batuhanlacinkaya@rob-sys.com
Tarih: 16.07.2022

×