Düzenli bakımları yapılmayan ve temizlenmeyen santrallerin zamanla enerji üretimini durdurduğunu ve maddi kayıplara yol açtığını vurgulayan Robsys Robotic Systems Genel Müdürü Turgut Çağatay, düzenli bakım ve temizliğin GES’lerin enerji üretme verimliliğini en az yüzde 30 artırdığını belirtiyor. Enerji verimliliğini ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını artırmak ve enerji kayıplarını sıfıra indirmek üzere ürünler geliştiren Robsys, GES enerji verimliğini maksimize etmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için yeni teknolojiler üretmeye devam ediyor.
Geliştirdikleri teknolojilerle, güneş enerjisi santrallerinde daha yüksek verimlilik ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını hedeflediklerinin altını çizen Robsys Robotic Systems Genel Müdürü Turgut Çağatay, düzenli bakım ve temizliğin GES verimliliğini en az yüzde 30 artırdığını belirterek, temizlenmeyen santrallerdeki kirliliklerin zamanla santralin üretimini durduracağını söylüyor. Çağatay, “Kir katmanı, panel yüzeyinde birikerek enerji üretimini büyük ölçüde etkiler. Örneğin, birkaç ay boyunca temizlenmeyen 1 MW’lık bir santral, %5 ile %30 arasında bir enerji kaybı yaşar. Bu da 100 bin ile 300 bin TL arasında maddi kayıplara yol açar. Projenin büyüklüğüne göre, bu kayıplar milyon TL’lere ulaşır. Robsys Robotic Systems olarak, tüm bu süreçleri göz önünde bulundurarak en etkili çözümleri sunmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
GES bakım ve temizliğinin kirlilik oranlarına bağlı olarak günlük, haftalık veya aylık olarak planlanabileceğini belirten Çağatay, “Güneş enerjisi santrallerine yapılan büyük yatırımların maksimum verimle değerlendirilmesi, sürdürülebilirlik ve enerji kaybını önlemek adına düzenli temizlikle mümkün. Santralin enerji kaybetmeye başladığı anda temizlik yapılması ise, kritik öneme sahip. Bu temizlik sıklığı, firmanın verimlilik anlayışına, enerji verimlilik beklentilerine ve bulunduğu ortamın atmosferik koşullarına göre belirlenmeli. Beton santrallerinde beton kurumadan temizlik yapılması gerekirken, yapışkan olmayan toz ortamlarında temizlik aylık periyotta yapılabilir. Bakım ve temizlik süresinin belirlenmesinde kesin bir kural olmamakla birlikte, firmalar bu ihtiyacı hızlı bir şekilde analiz edebilir. Santralin bulunduğu çevre koşulları, temizlik sıklığını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Organize sanayi bölgesinde veya çevresinde maden ocağı ya da çimento fabrikası varsa, kirlenme hızı artacağından temizlik daha sık yapılmalıdır. Genel bir kural olarak, sürekli kirlenen projelerde haftada bir, ortalama kirlenen projelerde ise ayda bir temizlik yapılması önerilir” açıklamasında bulundu.
7/24 teknik destek veren sektördeki tek firma olduklarının altını çizen Çağatay, şunları söyledi: “Yedek parça ihtiyaçlarına en fazla 2 gün içinde çözüm bulurken, büyük sorunlar için yerinde teknik destek sunuyoruz. Bu desteği, en geç 5 iş günü içinde sağlıyoruz. Sürekli ve güçlü Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde, düzenli bir gelişim gösteriyoruz. A’dan Z’ye tüm üretim ve yazılım süreçlerimiz, kendi bünyemizde gerçekleşiyor. Bu sayede, her sahaya uygun projeye özel çözümler üretebiliyoruz. Yeni geliştirdiğimiz bakımı kolaylaştıran sistemler ile santral yönetimini de kolaylaştırıyoruz. Sonuç olarak, her türlü arazinin temizliği için çözüm sunup takibini sağlayan ve teknik altyapımızla sürekliliği garantileyen tek firmayız.