PV Panel Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Fotovoltaik panellerde oluşan kirlilik, güneş ışığının hücreye girmesini engelleyen bir tabaka oluşturur. Toz birikiminin kütlesi arttıkça, güç çıkışı ve modülün verimliliği azalır. Bu verim kaybının önlenebilmesi için fotovoltaik panellerin doğru bir şekilde ve düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Fotovoltaik Panellerin temizliğinde deiyonize saf suyun kullanılması gerekir. Deiyonize saf su, su içerisinde yer alan çözünmüş cisimlerden arındırılmış haldedir. Solüsyonların (Asidik, Bazik, Alkol) aksine deiyonize saf su paneller üzerinde leke bırakmaz. Solüsyon kullanımında ek bir durulama işlemi gerekebilir. Böylece temizliğin ardından güneş ışınlarının panele ulaşıp emilmesi önünde bir engel oluşmaz. Fotovoltaik panellerin toz ve kirden arındırılması için deterjan ve kimyasal içerikli ürünler içeriğinden emin olunmadan kullanılmamalıdır. Kullanılacak olan solüsyonların test raporları incelenmeli ve belirtilen derişimlerde karışım hazırlanarak kullanılmalıdır. Eğer solüsyon yüksek miktarda kullanılırsa görseldeki gibi güneş panellerinin cam yüzeyinde izler ve alt konstrüksiyonunda korozif etkiler görülmektedir.

Şekil 1. Solüsyon Kullanımı Sonrası Güneş Panellerinde ve Konstrüksiyonda Oluşan Etkiler

Panellerin temizliği her zaman yüksek gerilime kapılma riskini de beraberinde getirir. Akıma kapılmamak için paneller iletkenliği olmayan deiyonize edilmiş saf suyla temizlenmelidir. Bu sayede iş güvenliği korunabilir. Fotovoltaik paneli temizlenirken suyun sıcaklığı ile panelin sıcaklığının aynı oranda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sıcak panel üzerine soğuk su dökülmemelidir. Aksi halde termal şok görülebilir. Paneller kullanılamaz hale gelebilir.

Şekil 2. Termal Şok Sonrası Güneş Panelleri

Temizlikte kullanılan fırçaların panel yüzeyine zarar vermemesi gerekir. Panel temizliği esnasında üzerine basılmamalı ve kesinlikle panel üzerinde yürünmemelidir. İnsan vücudunun ağırlığı sebebiyle panel üzerinde gözle görülmeyen küçük çatlaklar oluşabilir. Çatlaklara sızan yağmur suları veya temizlikte kullanılan sıvılar nedeniyle elektrik çarpması başta olmak üzere ciddi boyutlu sorunlar yaşanabilir. Aşındırıcı veya sert fırçalar, panelin yüzeyindeki hassas anti-reflektif kaplamayı çizebilir. Bu çizikler, ne kadar küçük olursa olsun, gelen güneş ışığını dağıtarak emilen ve elektriğe dönüştürülen ışık miktarını azaltabilir. Fırça arkada çizgiler veya tortular bırakırsa, bunlar hücreler üzerinde küçük gölgeler gibi davranır ve gelen güneş ışığının bir kısmını bloke ederek genel güç üretimini azaltır.

Şekil 3. Panellerin Üzerine Basıldığında Oluşan Etkinin EL İle Görüntülenmesi Ve Uygun Ekipman Kullanılamaması Durumunda Panel Üzerinde Oluşacak Çizikler

Hazırlayan: Batuhan Mert LAÇİNKAYA
Sorularınız için: batuhanlacinkaya@rob-sys.com
Tarih: 12.07.2024

×