Güneş paneli sahipleri genellikle yağmur suyunun onları temiz tutmak için yeterli olduğunu düşünür. Ancak bu, arabanızı veya evlerinizin camlarını temiz tutmak için yağmur suyunun yeterli olduğunu söylemek gibidir. Yağmur suyu sadece kirden değil, kuş pisliği, ölü böcekler, polen ve kirlilik gibi diğer sorunlardan da kurtulmak için yeterli değildir. Suyun yeterli basınçta gelmemesi ve tabaka haline gelmiş kirlerin (Kuş pislikleri, yağmur sonrası birikim ile oluşan tabaka, vb…) yağmur suyu ile temizlenmesi mümkün değildir. Tıpkı pencere temizliğinde olduğu gibi, yağmur suyu ve normal musluk suyu leke bırakabilir. Bunun nedeni yağmur suyunda ve musluk suyunda, su içerisinde bulunmuş partiküllerin yer almasıdır. Yağmur suyu buharlaştıktan sonra yüzeye yapışan toz parçacıkları içerir. Güneş santralinizin bulunduğu bölgeye göre yağmur suyu içerisindeki partiküller değişkenlik göstermektedir. Örneğin Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan bir güneş santrali üzerine yağan yağmurun asit yağmuru olarak düşme ihtimali daha yüksektir. Özellikle kurak geçen mevsimler sonrasında yağan yağmur sonucunda havada bulunan toz partikülleri yağışla birlikte yer yüzüne inmektedir. Yağmurla gelen bu partiküller yağmur suyunun buharlaşması sonrası yüzeye yapışır ve aşağıdaki görseldeki gibi lekeler bırakır.
Ayrıca, yağmurla birlikte daha önce panel yüzeyinde yer alan gevşek toz, her bir güneş panelinin alt sırasında toz birikmesine neden olacak ve bu da önemli ölçüde ısınmaya neden olacaktır. Bu birikim aşağıda görülmektedir. Bu örnekte panel yüzey sıcaklığı 41°C ila 45°C arasında iken birikim olan noktada 71.3° C gözlemlenmiştir. Kuş pislikleri veya yağmur suyuyla birlikte yüzeye daha fazla tutunan maddelerin temizlik yapılmadığında oksitlenerek hotspot oluşumuna kadar yol açtığı bilinmektedir.
Bir paneldeki bir dizi fotovoltaik hücrede, eğer bir hücre gölgelenirse, diğerleri üzerinden akımı zorlar, bu da hücrenin ısınmasına neden olur ve güneş enerjisi çıkışınızda önemli bir azalmaya neden olur ve panellerinizin ömrünü büyük ölçüde azaltır ve muhtemelen daha da kötüsü hotspot oluşumuna neden olarak panellerinizi kullanılamaz hale getirir. Hotspot oluşumu güneş panellerinizde yangın çıkmasına sebep olmaktadır. Aşağıdaki termal görüntüde panel bitiminde yağmurun gevşek toz partiküllerini taşıması sonucunda oluşan birikimin 80 °C dereceye kadar çıktığı görülmektedir.
Hotspot oluşumu gibi durumların oluşmaması ve kirlilik kaynaklı kayıplarınızın önlenmesi için güneş paneli temizliğinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun saf su sistemi kullanmanız gerekir . Saf su elde edilmesi, bir deiyonizasyon (DI) ünitesi veya bir ters ozmoz/deiyonizasyon (RODI) ünitesi kullanılarak yapılabilir.
Hazırlayan: Batuhan Mert LAÇİNKAYA
Sorularınız için: batuhanlacinkaya@rob-sys.com
Tarih: 23.11.2022